International Press Institute

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

International Press Institute (IPI) eli Kansainvälinen lehdistöinstituutti on järjestö, joka puolustaa sanan- ja ilmaisunvapautta. Se pyrkii puolustamaan journalisteja ja edistämään heidän työtään esittämällä vastalauseita. Järjestö on perustettu New Yorkissa 1950, sen toimipaikka on Wienissä Itävallassa. Sillä on jäseninä 120 maasta päätoimittajia, kustantajia ja johtavia toimittajia. Järjestön puheenjohtaja on puolalainen Piotr Niemczycki. Instituutin johtajan, itävaltalaisen Johann Fritzin toimikausi päättyy 2007. Helsingin Sanomien päätoimittaja Janne Virkkunen edustaa Suomea järjestön hallituksessa.

IPI on ottanut kantaa monien maiden sananvapaustilanteeseen. Venäläisen toimittajan Anna Politkovskajan murhan jälkeen IPI muistutti, ettei se ollut yksittäistapaus, sillä Venäjällä on kuollut väkivaltaisesti vuoden 1993 jälkeen 212 toimittajaa, mutta syytteitä ei juuri ole nostettu. Kantaa on otettu myös muun muassa Etelä-Afrikan, Etiopian, Somalian ja Espanjan tilanteisiin. Jäsentensä merkittävien asemien vuoksi järjestön kannanotoilla on arvovaltaa. Samalla sitä on kuitenkin pidetty "herraklubina".

IPI on myöntänyt vuodesta 1996 lähtien vuosittain sananvapauspalkinnon Free Media Pioneer, jonka vuonna 2007 sai burmalainen uutistoimisto Mizzima.[1] Palkinnon toinen rahoittaja on yhdysvaltalainen Freedom Forum.

IPI:llä on neuvoa antava asema suhteessa YK:hon, Unescoon ja Euroopan neuvostoon.

Vuonna 2006 IPI sai yhdysvaltalaisen Emmy-palkinnon työstään lehdistön vapauden hyväksi.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]